Míša Sedláčková

V našem studiu se s Míšou setkáte:
na přednáškách, kurzech vaření a pečení, kurzech pečení kváskového chleba.

"Možná mi u mého narození chyběla jen ta vařečka, ale láska k vaření tam již byla. Začalo to snídaněmi, které jsem se sestrou každé ráno připravovala již od první třídy. Postupně se složitost jídel  zvyšovala. V pubertě přišlo období diet.  Jídlo mě začalo zajímat i po stránce kalorické a začala jsem sledovat, jak přijatá strava působí na tělo.
Má cesta životem byla klikatá, ale vždy se to mělo nějaký vztah k vaření či výživě. Na střední škole jsem chtěla být lékařkou, zahradníkem nebo kuchařem. Na medicínu jsem se nedostala, protože jsem neudělala  zkoušky z chemie :-D.  Paradoxně jsem vystudovala vysokou školu chemicko –technologickou.  Během studia jsem přemýšlela, čím se budu živit, protože mě studium nenaplňovalo. Až zpětně vidím, jak mi získané vědomosti pomáhají ve výživě a vaření.  Dokážu si představit chemické změny v těle při konzumaci jídel – tj. bílkovin, sacharidů, tuků. Články o potravinách a jejich složení mi nepřijdou jako z jiné planety . Když se mluví například o přídatných látkách v potravinách (E), osloví mě i jejich chemický název.
Ovlivnilo mě více výživových směrů, vzala jsem si z nich to dobré pro naši rodinu a vytvořila si vlastní system stravování založený především na kvalitních potravinách. Každý jsme jedinečný a každému vyhovuje něco jiného. Vnímám hloubku věty:  “Jsme tím, co jíme.” "

V současné době pracuji jako lektor vaření v Akademii léčivé výživy, kde vyučuji principy vaření TČM podle 5-ti elementů. Pořádám kurzy vaření.  Pracuji také jako výživový celostní poradce zdravého stravování.  Jídelníčky nesestavuji, jak jsou lidé zvyklí od jiných poradců. Mé zkušenosti jsou takové, že pokud lidé nepochopí principy stravování, nevědí co mají vařit, když přestanou chodit k poradci. Snažím se vést klienty k trvalé změně stravy, kde samozřejmě přihlédnu k jednotlivým konstitučním typům a vhodným potravinám.  Čím dál tím více se mi potvrzuje, že jen pomalá a vědomá změna stravy je trvale udržitelná.